Skip to main content

Airdrop Nedir?

Basit bir şekilde “airdrop”, kripto para birimlerinin ücretsiz olarak çok sayıda kişiye dağıtılmasını ifade eder. Farkındalık oluşturmak veya artırmak, benimsemeyi teşvik etmek ve jetonları geniş bir kitleye dağıtmak için genellikle blockchain projeleri veya kripto para birimi şirketleri tarafından kullanılan bir pazarlama stratejisidir.

Bir airdrop sırasında, kripto para birimleri Bitcoin veya Ethereum gibi belirli bir kripto para biriminin sahiplerine veya proje tarafından belirlenen belirli kriterleri karşılayan kişilere dağıtılır. Kriterler; mevcut bir jeton sahibi olmak, belirli bir topluluğa katılmak veya belirli görevleri veya eylemleri tamamlamak olabilir.

Belirli eylemleri ve görevleri tamamlamaya ek olarak airdroplar, kripto paraların uygun cüzdanlara doğrudan dağıtımı, airdropa kaydolma, sosyal medyada paylaşma veya başka kişileri davet etme gibi çeşitli biçimlerde gerçekleşebilir. Ayrıca, bu süreçte dağıtılan miktar ise proje ve hedeflere bağlı olarak geniş ölçüde değişebilir.

Airdrop Nasıl Çalışır?

Airdrop sürecini başlatmak için ilk izlenen adım proje planlamaktan geçer. Burada blockchain ve kripto para arkasındaki ekip airdrop’un hedeflerini oluşturur, dağıtım stratejisini planlar, uygunluk kriterlerini belirler ve dağıtılacak miktara karar verir. Ardından katılımcılara dağıtılmak üzere belirlenen miktar tahsis edilir.

Proje, yaklaşan airdropu sosyal medya, forumlar, haber bültenleri veya özel airdrop platformları gibi çeşitli kanallar aracılığıyla duyurur ve kriterler ve gereksinimler detaylı bir şekilde anlatılır. Bu noktada artık projeden haberi olan kişiler, katılım için projeye kaydolur.

Proje, katılımcıların uygunluğunu önceden belirlenmiş kriterlere göre doğrular. Bu adım, airdroplanan jetonları yalnızca nitelikli kişilerin almasını sağlar. Uygunluk onaylandıktan sonra proje, jetonları kabul edilen katılımcılara dağıtır. Dağıtım, projenin teknik altyapısına bağlı olarak çeşitli şekillerde yapılabilir. Jetonları doğrudan katılımcıların cüzdanlarına gönderilebilir veya süreci otomatikleştirmek için akıllı bir sözleşme kullanılabilir.

Dağıtımdan sonra proje, güncellemeleri sağlayarak sürekli katılım için teşvikler sunar veya topluluk tartışmalarını artırarak katılımcıları etkileşimde kalmaya ikna edebilir.

Airdrop Türleri Nelerdir?

Kripto para ortamında iki tür airdrop’tan bahsetmemiz mümkündür; bunlar, Coin airdrop ve NFT airdroptur. İsimlerinden de anlaşılabileceği üzere Coin airdrop kripto para dağıtımıyken NFT airdrop ise NFT dağıtımı anlamına gelir. Bu verilen iki tür ise uygulanan yönteme göre dört kategoriye ayrılabilir ve bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Ödül airdropları: Ödül airdroplarında, katılımcıların sosyal medyada paylaşımda bulunma veya bir gönderide arkadaşlarını etiketleme gibi görevleri tamamlamaları beklenir.
  • Standart airdroplar: Katılımcılar, adlarını, e-posta adreslerini veya diğer temel bilgileri sağlayarak standart airdroplara katılabilir. Burada amaç genellikle geniş bir kullanıcı ağı oluşturmaktır.
  • Token Sahibi airdropları: Token sahibi airdroplar, katılımcıların uygun olabilmesi için cüzdanlarında belirli bir kripto para birimi tutmasını gerektirir. Bu airdroplar, kripto ekosistemindeki en büyük topluluklara sahip olduklarından, genellikle Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi popüler kripto para birimlerini tutan cüzdanları hedefler.
  • Özel airdroplar: Özel airdroplar, dağıtımın belirli cüzdanlarla sınırlı olduğu bir airdrop türüdür. Projeler, jeton sahiplerini veya belirli bir katılımcı grubunu ödüllendirmek için genellikle özel airdropları kullanır.

Kripto Airdrop Süreci

Kripto airdrop süreci yukarıda belirtildiği üzere belirli aşamalardan geçer. Kısaca, proje katılım ile ilgili detayları, kriterleri ve dağıtılacak miktarı duyurur. Ardından bu verilen kriterler doğrultusunda kişiler kaydını oluşturur ve proje ekibinin onaylama sürecine dahil olur. Kazanan kullanıcılara ise dijital cüzdanları aracılığıyla belirtilen miktar yatırılır.

Airdrop ile ICO Arasındaki Fark Nedir?

ICO’lar (Initial Coin Offering/İlk Jeton Teklifi), yeni bir kripto para birimi projesi için bir yatırım toplama ve finanse etme etkinliğidir. Yani katılımları ücretsiz değildir. Bu noktada airdroptan ayrılan ICO, katılımcılarını gelecek vadeden kripto para birimlerine erken bir aşamada katılma fırsatı sunar. Öte yandan ücretsiz bir pazarlama yöntemi olan airdrop bilinirliğini ve aynı zamanda piyasaya sağlam bir giriş yapmasını sağlayacak ICO’sunu katılımı arttırmayı amaçlar.

Airdroplara Katılma Şartları

Airdroplara katılmak nispeten kolaydır, ancak projeden projeye değişebilen belirli gereksinimler ve koşullar vardır.

  1. İlk olarak ödülünüzü alabilmek ve katılım sağlayabilmek için airdropta dağıtılacak jeton ile uyumlu bir kripto para cüzdanı oluşturun.
  2. Yukarıda belirtilen dört adet tür içerisinde hangisi özelinde bir sürece dahil olacağınızı anlayın ve katılım gereksinimlerini ona göre değerlendirin. Örneğin, bir airdrop, ilgili kripto para biriminin belirli bir miktarını cüzdanınızda tutmanızı gerektirebilir ya da sosyal medyada bir takım görevler yapmanız istenebilir.
  3. Son olarak airdrop için kayıt olun. Airdrop için kayıt linkini genellikle projenin resmi sosyal medya hesaplarında veya web sitesinde bulabilirsiniz.

Airdrop Dolandırıcılıklarından Korunmak

Kullanıcılar için kolay para kazanma olarak görülen bu pazarlama stratejisi, aslında dolandırıcılar için ise bir o kadar da kolay dolandırma pazarıdır. Bu noktada dolandırıcılar genel olarak günümüzde birçok hacklenmeye sebep olan “phishing” (oltalama) saldırısını kullanır. Bu saldırı türü genellikle sizin mail adresinizi hedef alır ve saldırganlar kullandıkları sahte mail adresleri ile arka yüzünde zararlı yazılımlar çalıştırdıkları web sitesi linklerini size mail atarlar. Bu web sitelerinde ise sanki sizin katılmak istediğiniz airdrop projesinin gerçek adresiymiş gibi gösterip sizin kripto cüzdanınızı bağlamanızı isterler. Ardından cüzdanınızın tüm kontrolü dolandırıcılara geçer.

Bu duruma düşmemek için projenin paylaşıldığı sosyal medya hesabının gerçekten de o ekibin resmi hesabı olduğundan emin olun ve sadece emin olduğunuz paylaşımların altında verilen linkler üzerinden o web sitesine gidin. Yine de sosyal medya hesabına tam olarak güvenmiyorsanız internet üzerinden resmi web siteye göz atın ve paylaşılan içerikte bir airdrop projeleri olup olmadığını kontrol edin. Gerçek bir airdrop projesi sizden varlık ve önemli bilgiler (hesap veya kimlik) istemez. Bu yüzden sizden belirli bir cüzdan adresine katılım ücreti isteyen kişileri göz ardı ediniz.

Kripto Airdropları ve Vergiler

Kripto airdroplarının vergilendirilmesi, yargı yetkisine ve belirli vergi yasalarına bağlı olarak değişebilir. Ülkemizde hala üzerinde durulan bir konu olan kripto paranın vergiye tutulması, önemli bir aşama kaydetmiştir. Kripto para üzerinden sağlanan kazanımlar gelir vergisine tabi tutulur.

Kripto Airdropların Avantajları ve Dezavantajları

Airdroplar yeni bir kripto para birimi projesi veya jetonu hakkında farkındalık yaratmak için etkili bir pazarlama aracıdır. Ayrıca, kripto para birimi projesi etrafında güçlü topluluk oluşturmaya yardımcı olur. Airdrop jetonları alan katılımcıların aktif destekçi olma, haberi yayma ve projenin büyümesine katkıda bulunma olasılıkları daha yüksektir. Bu duruma ek olarak, jetonları birkaç erken yatırımcının elinde yoğunlaştırmak yerine, airdroplar daha geniş bir dağıtıma izin vererek projeye daha geniş katılım sağlar.

Öte yandan, airdroplar genellikle projenin gerçek destekçileri veya kullanıcıları yerine yalnızca ücretsiz jeton almakla ilgilenen katılımcıları çeker. Bu da yatırılan maliyetin boşa gitmesi anlamına gelebilir. Bazı durumlarda, havadan atılan jetonlar, katılımcılar tarafından alındıktan hemen sonra satılabilir ve bu da piyasada ani bir jeton akışına yol açar. Bu, fiyat oynaklığına neden olabilir ve jetonun değerini olumsuz etkileyebilir.

İlk Kripto Airdrop Hangisidir?

İzlanda için kripto para birimi olan Auroracoin, Mart 2014’te ülke vatandaşlarına Auroracoin dağıttı. İlk airdrop olan dağıtım, toplam Auroracoin’lerin %50’sini ülke vatandaşlarına verdi. Proje kapsamında ikamet kimliklerini giren İzlanda’da sakinlerine 31,8 AUR verildi.

NFT Airdrop Nedir?

NFT airdrop, NFT‘lerin bireylere ücretsiz olarak dağıtılması anlamına gelir. Farkındalığı artırmak, toplulukla etkileşim kurmak veya jeton sahiplerini ödüllendirmek için projeler tarafından kullanılan bir tanıtım stratejisidir. Katılımcılar NFT’leri doğrudan dijital cüzdanlarına alarak sanat eserleri veya koleksiyon parçaları gibi benzersiz dijital varlıklara sahip olmalarına ve ticaret yapmalarına olanak tanır.

Kripto Airdroplarını Nasıl Bulurum?

Bazı web siteleri, devam eden kripto airdroplarını listeler. Bu platformlar, airdrop uygunluk gereksinimleri ve kayıt bağlantıları hakkında bilgi sağlar. Kripto para forumlarına, sosyal medya gruplarına ve çevrimiçi topluluklara katılmak, yaklaşan airdroplar hakkında değerli bir bilgi kaynağı olabilir. Ayrıca Blockchain projelerinin resmi web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını takip etmek, airdrop kampanyaları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

Kripto Airdroplarından Para Kazanılır mı?

Airdroplar ücretsiz olarak jeton kazanmanıza yarar ancak kazanç konusu, verilen jetonun güncel piyasa değerine, jetonu kazandıktan sonra izleyeceğiniz stratejiye, ve piyasa durumuna göre değişen bir durumdur. Genel olarak bazı katılımcılar geçmişte airdroplardan para kazanmış olsa da, karlılık garantisi yoktur. Airdroplar, ücretsiz olarak jeton elde etmek için fırsat olarak görülmelidir, ancak kapsamlı araştırma yapmak, piyasa koşullarını değerlendirmek ve bilinçli kararlar almak için dikkatli olmak önemlidir.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.