Skip to main content

Kuzey Amerika, devam eden düzenleyici müdahalelere rağmen hâlâ dünyanın en büyük kripto para pazarı.

ABD, Chainalysis‘in yakın tarihli bir raporuna göre dünya çapındaki işlem hacminin %24.4’ünü oluşturarak en büyük kripto para pazarı olmaya devam ediyor.

23 Ekim’de yayımlanan raporda, Temmuz 2022 ve Haziran 2023 arasında ABD’de onaylanan tahmini 1.2 trilyon dolar değerinde işlem olduğu belirtildi. Ayrıca, kurumsal işlemler Kuzey Amerika’nın kripto işlem hacminin %76.9’unu oluşturuyor ve etkinlik, merkezi borsalar ve DeFi arasında bölünmüş durumda.

Stablecoinler ABD’den Uzaklaşıyor

Ancak, rapor, geçen yıl yaşanan büyük çöküşlerin ardından finans düzenleyicilerinin kriptolara karşı savaşı nedeniyle kripto etkinliğinin düştüğünü de belirtti.

“FTX’in çöküşü gibi olumsuz gelişmelerin ardından son bir yıl içinde Kuzey Amerika’da kripto etkinliğinin düştüğüne dair veriler var.”

Bu yıl, ABD’deki büyük bankaların Mart ayında yaşanan çöküşlerinin ardından etkinlik daha da düştü. Ayrıca, stablecoin etkinliği de yer değiştiriyor.

“Şubat 2023’ten itibaren Kuzey Amerika’nın stablecoin kullanımında diğer dijital varlıklara göre göreceli bir düşüş gözlemledik.”

ABD’de dolarla eşdeğer stablecoinlere olan güven, şirketin büyük bir risk taşıdığı Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşü ile sarsıldı.

DeFi Kullanımı Yükselişte

Yukarıda belirtilen düzenleyici zorluklara rağmen, Kuzey Amerika bölgesinde DeFi benimsemesi yükselişte.

Temmuz 2022 ve Haziran 2023 arasında el değiştiren toplam on-chain değerinin tahmini 1.2 trilyon dolar olduğu ve bu sayının küresel sayının yalnızca %24’ünden biraz fazla olduğu bildirildi.

Aynı zamanda, Kuzey Amerika bölgesinde DeFi kullanımı, özellikle yüksek spekülatif ticaretin yapıldığı protokoller için ham işlem hacmi açısından artmaya devam ediyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.