Skip to main content

Cumhuriyetçi aday, başkanlığının ilk gününde CBDC’leri engellemeyi taahhüt etti.

Cumhuriyetçi Başkan adayı Ron DeSantis, 4 Temmuz’da seçilirse merkez bankası dijital para birimini (CBDC) hemen engelleyeceğini söyledi.

DeSantis, Blaze Media’ya verdiği bir röportajda şunları söyledi:

“Eğer ben başkan olursam, ilk gün, merkez bankası dijital para birimini keseceğiz – tamam, bitti, ülkemizde gerçekleşmeyecek… CBDC, Amerikan özgürlüğüne büyük bir tehdit ve 20 Ocak 2025’te tarihin çöplüğüne gidecek.”

DeSantis’e göre Federal Rezerv, ABD hükümetinin yasama ve yürütme organlarıyla danışmak ve “ideal olarak” CBDC’yi yetkilendiren bir yasa çıkarmak istiyor.

Bu yorumlar, Federal Rezerv’in açıklamalarını DeSantis’in tanımıyla eşleştiren 2022 raporuna atıfta bulunuyor. Ancak rapor aynı zamanda Federal Rezerv’in herhangi bir belirli politikayı ilerletmek istemediğini de belirtti; ayrıca Federal Rezerv, “merkez bankası dijital para biriminin nihai arzu edilebilirliği konusunda bir görüş belirtmez.” Federal Rezerv’in SSS sayfası şu anda bir CBDC oluşturup oluşturmama konusunda henüz karar vermediğini belirtiyor.

Yine de DeSantis, eyalet düzeyindeki kısıtlamaların Federal Rezerv’in CBDC’yi tanıtmaktan alıkoyacağını ve bunu yapmaya kalkışırsa davalara yol açacağını düşünüyor.

DeSantis, görev yaptığı Florida’nın zaten CBDC’leri yasakladığını belirtti ve bu da eyaletin herhangi bir CBDC’yi para birimi olarak tanımayacağı anlamına geliyor. Florida, CBDC’leri yasaklayan düzenlemeyi Mayıs ayında getirdi ve DeSantis diğer eyaletlerin de aynısını yapacağını bekliyor.

DeSantis, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İle İlgili Endişeleri Ele Alıyor

DeSantis ayrıca Dünya Ekonomik Forumu (WEF) hakkında endişelerini dile getirdi ve grubun hükümetlerin nakit ve kripto parayı ortadan kaldırarak CBDC’ler aracılığıyla yakıt ve mühimmat gibi “istenen olmayan alımları” engellemeyi planladığını belirtti.

Bu yorum, Cornell Üniversitesi profesörü Eswar Prasad’ın Haziran ayında bir WEF etkinliğinde yaptığı açıklamalara gönderme yapıyor. Orada, Prasad karışık duygularını dile getirdi ve CBDC’lerin “potansiyel olarak daha iyi veya bazı insanların daha karanlık bir dünya” yaratabileceğini belirtti; aynı zamanda pornografiyi, mühimmatı ve uyuşturucuları CBDC’ler aracılığıyla yasaklanabilecek alımlar olarak adlandırdı. Prasad’ın WEF içinde bir görevi yok.

DeSantis’in belirsiz iddialarına rağmen, CBDC’leri tanıtmakta olan birçok ülke, mevcut finansal işlemlere zaten uygulanan yasa dışı alımların kısıtlanması ve işlemlerin izlenmesi gibi önlemleri tanımlamaktadır.

Bu kısıtlayıcı yaklaşım, merkeziyetsizlik savunucularının Bitcoin (BTC) ve diğer genel kripto para birimlerinin temelinde yatan değerlere aykırı olduğunu düşündüğü bir yaklaşımdır.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.