Skip to main content

zorunlu ve isteğe bağlı müşterini tanı kyc adımları arasındaki farklar

EgeMoney KYC yani Müşterini Tanı adımları, daha önceki yazılarda da bahsettiğimiz gibi zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kısa bir özetle Müşterini Tanı adımları; MASAK tarafından finansal suçların engellenmesi ve minimuma indirilmesi için yapılan kontrol işlemlerine denir. Birçok finansal kuruluşun bu prosedürü farklı uygulama şekli olsa da MASAK tarafından toplanılan bilgiler genelde aynıdır. KYC adımlarını tamamlayan müşteriler, EgeMoney platformu üzerinden yapmak istediği işlemlere hazır hale gelir.

Zorunlu KYC Adımları Nedir?

EgeMoney zorunlu Müşterini Tanı (KYC) adımları, üyelik işlemlerinizi tamamlamanızın ardından işlem yapabilmek için doldurmanızın zorunlu olduğu 7 adımlık doğrulamadan geçer. Bu doğrulamalar sırasıyla:

 

1) E-posta doğrulama

2) Telefon numarası doğrulama

3) Kullanıcı bilgi formu doldurma

4) Kimlik kartı önyüzü yükleme

5) Kimlik kartı arka yüzü yükleme

6) Adres doğrulaması yükleme

7) Biyometrik rıza doğrulamasıdır.

 

Zorunlu adımları doldurmanızın ardından adımlara göre değişiklik gösteren puanlar elde edersiniz. Bu işlemlerin bazılarında, onaylanma için maksimum 72 saat olan bekleme süresi vardır ve bu süreçte yüklemiş olduğunuz bilgiler (dosyalar) yönetici onayına gider. Zorunlu adımları tamamlamanız halinde toplam 6 puan elde etmiş olursunuz.

Zorunlu adımları tamamlamanız, ek özellikleri kullanmamanız halinde yeterlidir. Örneğin Fiat yatırımı sağlayabilmek için sadece bu ilk altı adımı tamamlamalısınız.

 

İsteğe Bağlı KYC Adımları Nelerdir?

EgeMoney İsteğe Bağlı KYC Adımları, 7 adımlık zorunlu işlemleri tamamlamanız ardından opsiyonel olarak doğrulayabileceğiniz 2 adımlı işlemlerdir. Web sitesinde yer alan ek özellikleri kullanmak için, bu iki doğrulamayı tamamlayabilirsiniz:

 

  1. Banka hesabı doğrulama

 

  1. Sözleşme doğrulama

 

Bu iki adımın her biri için 0.5; yani toplamda 1 puan kazanmış olursunuz. Kazandığınız puanların toplamına göre ek işlemler yapabilirsiniz, ya da ek özellikleri kullanmak istemiyorsanız yalnızca zorunlu adımları da tamamlayabilirsiniz. Örneğin, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Fiat yatırımı sağlayabilmek için yalnızca ilk altı adımı tamamlamanız yeterlidir.

Zorunlu ve İsteğe Bağlı Müşterini Tanı (KYC) Adımları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zorunlu ve isteğe bağlı adımların temel farkı, amaçlarıdır. MASAK tarafından müşterini tanı kontrol prosesleri için bilgilerden oluşan adımlar zorunludur. Hesabını kullanmak isteyen her kullanıcının bu bilgileri doğrulaması şarttır. İsteğe bağlı adımlar, web sitesinde mevcut olan ek özellikleri kullanmak için doğrulanır. Örneğin hesabınıza Türk Lirası yatırmak bu ek özelliklerden biridir.

 

Zorunlu adımlar toplam 6 adımdan ve 6 puandan oluşur. Puanlama sistemi şu şekildedir:

 

  • E-posta doğrulama: 0.5 puan
  • Telefon numarası doğrulama: 0.5 puan
  • Kullanıcı bilgi formu doldurma: 1.5 puan
  • Kimlik kartı önyüzü yükleme: 1 puan
  • Kimlik kartı arka yüzü yükleme: 0.5 puan
  • Adres doğrulaması yükleme: 1 puan
  • Biyometrik rıza doğrulaması: 1 puan
  • Banka hesabı doğrulaması: 0.5 puan
  • Sözleşme doğrulaması: 0.5 puan

 

İsteğe bağlı adımlar ise toplam iki adet doğrulamadan oluşur ve her biri 0.5 olmak üzere toplam 1 puandır.

Daha fazla bilgi için lütfen blog sayfamızı ziyaret ediniz

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.