Skip to main content

Sarsıntılı bir piyasa ortamı, DeFi borsa hacminde önemli bir daralmaya neden oldu.

Ağustos ayında, yatırım yöneticisi VanEck’in verilerine göre, merkezi olmayan finans (DeFi) manzarası, en baskın DeFi tokenlarının değer kaybetmesiyle %15,5’lik bir düşüşle 52,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

VanEck’in raporu ayrıca özellikle ABD’de küresel faiz oranları ve stabilcoin’ler üzerindeki baskıya da değindi. Ağustos ayında, stabilcoin’lerin toplam piyasa değeri %2 düşerek ay sonunda 119,5 milyar dolar olarak kaydedildi.

Firma, bu düşüşü geleneksel finansta artan faiz oranlarıyla ilişkilendiriyor ve yatırımcıların yaklaşık %5 riske dayalı getiri sunan para piyasası fonlarına geçmelerini teşvik ediyor olarak görüyor.

DeFi Düşüşü

Raporun verileri, VanEck’in MarketVector Merkezi Olmayan Finans Liderleri Endeksi (MVDFLE) tarafından alındı. Bu endeks, DeFi ekosisteminin en önemli ve likit tokenlarının performansını izliyor.

Uniswap (UNI), Lido DAO (LDO), Maker (MKR), Aave (AAVE), THORChain (RUNE) ve Curve DAO (CRV) gibi bazı büyük tokenlar, piyasanın genel sağlığı üzerinde önemli düşüşler yaşadı ve bu durum DeFi endeksini Ağustos ayında %21 oranında geriletti. Bu düşüş, birçok yatırımcının önceki ay elde ettikleri kazançları realize etmek amacıyla tokenlarını satmayı tercih ettiği Uniswap tokenının %33,5’lik düşüşü ile daha da derinleşti.

Daha geniş bir ölçekte, DeFi sektörünün toplam değeri kilitli (TVL), 40,8 milyar dolardan 37,5 milyar dolara %8’lik bir azalma gördü ve aynı dönemde Ethereum (ETH)’un %10’luk düşüşünü hemen geride bıraktı.

Buna karşılık, Ağustos ayında Uniswap Labs’a karşı açılan bir toplu dava davasının başarılı bir şekilde reddedilmesi ve özellikle Maker ve Curve ile stabilcoin’lerin dikkate değer bir büyümesi de dahil olmak üzere birkaç olumlu gösterge ortaya çıktı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.