Skip to main content

Mayıs 2023’te yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki 18-60 yaş arası yetişkinlerin %52’si kripto paralara yatırım yapmış. Bu oran, Kasım 2021’deki %40’tan %12 artış gösteriyor.

Yapılan yeni bir araştırma sonucunda elde edilen rapora göre Türkiye’nin yetişkin nüfusunun yarısından fazlası, hızla artan enflasyon ve para değer kaybından korunmak için kripto paralara yöneliyor.

Özellikle genç kadınlar arasında bu artış dikkat çekiyor. 18-30 yaş arası kadın kripto para yatırımcılarının %47’si kripto para kullanıyor.

Aynı dönemde, Türk Lirası Amerikan Doları karşısında %50’den fazla değer kaybetti. Bu nedenle birçok kişi için kripto paralar enflasyondan korunma aracı haline geldi. Ankete katılanların üçte biri kripto paraları varlık değerini koruma amacıyla kullandığını belirtti.

Bitcoin, Ethererum ve Sabit Paralar Öne Çıkıyor

Ankete göre, Bitcoin (BTC) en popüler yatırım aracıdır ve tüm kripto para yatırımcılarının %71’i tarafından tercih ediliyor. Onu %45 ile Ethereum (ETH) ve %33 ile sabit kripto paralar takip ediyor. 31-44 yaş arası yatırımcılar arasında NFT‘ler, Metaverse ve meme tokenlerine artan bir ilgi var.

Ankete katılanların %58’i kripto paralara uzun vadeli servet oluşturma amacıyla yatırım yaptığını belirtti. Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının %37’si varlık değerini koruma amacı güttüğünü belirtti.

Öte yandan, ankete katılanların %25’i portföylerini çeşitlendirmek veya riski azaltmak amacıyla kripto paraya yatırım yaptığını söyledi.

Türk Yatırımcıların Tercihleri

Türk kripto para kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu, %70’i, kripto paraları ticaret amacıyla kullandığını belirtiyor.

Ankete katılanların %22’si NFT’lere yatırım yaparken, %19’u HODL yapma ve staking ile aktif olarak işlem doğrulamasına katılıyor.

Ankete katılanların %14’ü kripto paraları hediye olarak kullanıyor. Benzer şekilde, katılımcıların %13’ü kripto paraları arkadaşlarına para transferi ve uluslararası havaleler için kullanıyor.

Yaklaşık %8’lik bir kesim ise kripto paraları kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağış yapmak için kullanıyor.

Bu veriler, kripto paraların farklı yaş grupları arasında nasıl kabul gördüğünü ve günlük hayatın farklı yönlerine nasıl entegre olduğunu gösteriyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.