Skip to main content

Haberler yayıldıktan dakikalar sonra XRP’nin fiyatı patladı.

Ripple’ın XRP’sinin fiyatı, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan dava lehine bir hakimin karar verdiği haberleri ardından anında yükseldi.

  • Rapora göre, bir hakim Ripple’ın XRP satışının yatırım sözleşmesi teşkil etmediğine hükmetti.
  • Bu, üç yılı aşkın süredir devam eden davada şirket için büyük bir zafer gibi görünüyor.
  • EgeMoney‘nin verilerine göre, haberler yayıldıktan hemen sonra XRP’nin fiyatı yaklaşık %15 oranında yükseldi ve sonraki saatlerde %70’in üzerinde arttı.
  • Bu hamle, Ripple için büyük bir hukuki zaferi işaret ediyor ve XRP satışlarının bir yatırım sözleşmesi teşkil etmediğini kanıtlayamayan ABD SEC için büyük bir darbe oldu.
  • XRP yatırımcıları, haberler yayıldığından bu yana kripto para biriminin hızla yükseldiğine son derece olumlu tepki verdi.
  • Şu anda toplam piyasa değeri açısından en büyük 5 kripto para birimine girdi ve yükseliş eğilimini sürdürüyor.

SEC vs. Ripple Davası

SEC vs. Ripple, Amerika Birleşik Devletleri New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde devam eden bir dava idi ve kripto para birimlerinin düzenlemelerinin geleceğini ve bir güvenlik mi yoksa bir emtia mı olduğunu belirleyebilirdi.

2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP kripto para birimi tokeninin blockchain geliştiricisi ve yaratıcısı Ripple’ın, 2013 yılında XRP’yi kayıtsız bir güvenlik teklifiyle yatırımcılara satış yaparak 1,3 milyar dolardan fazla para topladığını iddia etti. Ripple, duruşmada desteklemek için bir SEC yöneticisinin önceki yorumlarına güvendi ve XRP’nin bir güvenlik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu.

13 Temmuz 2023 tarihinde mahkeme, XRP’nin (ve dolayısıyla kripto paranın) halka satıldığında bir güvenlik olmadığı, ancak kurumsal yatırımcılara satıldığında kayıtsız bir menkul kıymet teklifi olduğunu buldu.

SEC vs. Ripple Davası Neden Önemli?

SEC vs. Ripple davası, kripto para birimi sektöründe düşük düzeyde düzenleyici denetimle faaliyet gösteren blockchain projeleri üzerinde şok etkisi yarattı. Gelecekteki düzenleyici işlemlerden korkuluyordu, ancak bu, bir menkul kıymetler düzenleyicisinin bir başlangıç para teklifine (ICO) yönelik hedeflenen en önemli örnek oldu.

Borsalar, kararın kripto para birimi işlemlerinin menkul kıymet işlemleri olmadığı görüşünü desteklemesi nedeniyle kripto para birimi ticaretine izin verebilir. Bununla birlikte, SEC kararı temyiz edebilir.

 

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.