Skip to main content

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, kripto işleri için daha sıkı bir düzenleme getirmeyi amaçlayan yeni bir kripto para yasasını onayladı. Yeni yasa 2025 Temmuz’unda yürürlüğe girecek.

Bu yasa, “Dijital Finansal Varlıklar Kanunu” olarak biliniyor. Bu kanun, dijital varlık işleriyle uğraşan bireylerin ve işletmelerin, Kaliforniya’da faaliyet göstermek istiyorlarsa bir “Finansal Koruma ve Yenilik Departmanı” (DFPI) lisansı almasını zorunlu kılıyor.

Dijital Finansal Varlıklar Kanunu

Yeni düzenleme, şu anda banka ve para transfer hizmetlerinin DFPI komiseri tarafından verilen geçerli bir lisans olmadan çalışamayacağını belirten mevcut para transferi yasaları üzerine kuruluyor.

Dijital Finansal Varlıklar Kanunu, kripto şirketlerine sıkı denetim koyma yetkisi vererek DFPI’ı güçlendiriyor ve bu şirketlerin kapsamlı finansal kayıtlar tutmasını zorunlu kılıyor.

Yasa özellikle, lisans sahiplerinin en az beş yıl süreyle kayıt tutmasını gerektiriyor. Bu kayıtlar, her ay güncellenen, lisans sahibinin tüm varlık, yükümlülük, sermaye, gelir ve giderlerini kapsayan detaylı bir ana defteri içermek zorunda.

Bu gerekliliklere uymayan firmalar hakkında ise yaptırım uygulanacak.

Newsom Tutumunu Değiştiriyor

Kripto düzenleme yasasının onaylanması, Vali Newsom’un bu konudaki önceki görüşlerinde önemli bir değişikliği işaret ediyor.

2022’de Newsom, Kaliforniya içinde dijital varlıklar için bir düzenleme çerçevesi oluşturmayı amaçlayan benzer bir yasa tasarısını, hızla değişen kripto ekosistemine uyum sağlayacak esnekliği olmadığı gerekçesiyle imzalamadan geri göndermişti. Newsom, federal düzenlemeler gelmeden önce kapsamlı kripto lisanslama girişimlerine başlamak yerine beklemenin daha akıllıca olduğunu söylemişti.

Aynı zamanda, federal hükümet, kripto para endüstrisinde güvenliği ve denetimi artırmak için çeşitli düzenleyici yaklaşımlar üzerinde çalışıyor.

Dikkate değer bir önlem olarak, Elektronik Fon Transferi Yasası‘nın kripto paralara uygulanması düşünülüyor. Bu, sahte transferleri önlemek için bir yol olarak görülüyor. Tüketici Finansal Koruma Bürosu da yakın zamanda bu önlemi “hatalardan, saldırılardan ve izinsiz transferlerden kaynaklanan zararı azaltmak” amacıyla onaylamayı planladığını duyurdu.

Kaliforniya, Dijital Finansal Varlıklar Yasası’nı uygulamaya hazırlanırken, bu yeni düzenleyici ortamın eyaletteki kripto para endüstrisi üzerinde nasıl bir etkisi olacağı ve daha geniş ABD pazarında daha fazla düzenleyici gelişmeye örnek olup olmayacağı henüz belirsiz.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.