Skip to main content

Tatsuya Saito, MUFG’un Ürün Başkan Yardımcısı, Japonya’nın sabitcoin çıkarma konusunda önemli bir küresel merkez haline gelebileceğine inanıyor.

Japonya’nın en büyük finans kuruluşu olan Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), blockchain platformunu kullanarak küresel çapta sabitcoin çıkarma olasılığını araştırdığına dair raporlar bulunmaktadır.

Banka daha önce Japon yeni değerine bağlı tokenler tanıtma planlarını duyurmuştur.

MUFG’un Yeni Kripto Fikri Ortaya Çıktı

Bloomberg’e göre, şirket, Progmat blockchain platformunu kullanarak ABD doları gibi yabancı para birimlerine bağlı sabitcoinlerin basılması konusunda sektör liderleri ve diğer şirketlerle görüşmelerde bulunmaktadır. Ürün Başkan Yardımcısı Tatsuya Saito şunları belirtmiştir:

“Bu girişimdeki potansiyel ortaklar arasında birkaç yerel finans kuruluşu, eğlence şirketi ve diğer finansal olmayan işletmeler bulunmaktadır.”

Ayrıca, Saito, uluslararası kuruluşlardan önemli düzeyde talep geldiğini vurgulayarak, Japonya’nın sabitcoinler için önemli bir küresel merkez olma potansiyeline işaret etmiştir.

Bu tür finansal ürünler, özellikle geçen yıl algoritmik sabitcoin UST’nin çökmesiyle birlikte önemli yatırımcı kayıplarına yol açmasının ardından, Asya ülkesinde artan bir denetime tabi tutulmaktadır.

Japon yetkililer sabitcoinleri dijital para olarak kabul etmiş, ancak bunların sadece lisanslı bankalar, para transfer acenteleri veya güven şirketleri tarafından çıkarılabileceğini belirtmişlerdir. Saito, yakın zamanda uygulanmaya başlanan mevzuatı övmüş ve bunun ek tüketici koruması sağlayabileceğini vurgulamıştır:

“Sabitcoinleri kullanan ve çıkaranlar kendilerini güvende hissedebilir.”

Başbakan Fumio Kishida’nın liderliğindeki Japonya hükümeti, olumlu düzenlemeler getirerek yerel kripto endüstrisinin gelişmesine izin vermiştir. Geçen yaz, ülkede Web3 sektörünü ilerletmeyi amaçlayan bir politika onaylanmıştır.

Ayrıca, etkili lobi grupları kripto para birimlerinin vergilendirilmesini savunarak yönetim organının vergi oranlarını düşürmesini talep etmişlerdir. İstekleri kabul edilirse, yerel şirketler kısa vadeli işlemlerden farklı amaçlarla kullanılan kripto varlıklarının kağıt üzerindeki kazançlarından vergi ödemekten muaf tutulacaklardır.

Önceki Çalışmalar

MUFG’nin güven bankacılığı birimi, Japonya’nın resmi para birimine bağlı bir sabitcoinin başlatılma olasılıklarını araştırdığında, konuya olan ilgisini ilk olarak Şubat 2022’de göstermiştir.

Uzmanlar, böyle bir tokenin şirketin ödeme ağını güçlendirmesi için menkul kıymet işlemlerinin anında yerine getirilmesini sağlayabileceğini öne sürmüşlerdir. Şu anda, bu tür para işlemleri maliyetli olup birkaç gün sürebilmektedir.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.