Skip to main content

Google, reklam politikalarında önemli bir değişiklik yaparak, 29 Ocak’tan itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde spot kripto para borsa yatırım fonları (ETF) reklamlarına kapılarını açtı. Arama motoru devi, yatırımcıların finansal ürünlerle ilgili bilgilendirilmesine olanak tanıyacak şekilde politikasını esnetti.

Google‘ın kısıtlı finansal ürünler ile ilgili politika sayfasına göre, şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde hedeflenen reklamlarda, reklam verenin Borsa Kanunu’nun 12. Bölümü altında gerekli formu doldurarak başarılı bir şekilde kayıt yaptırması halinde, kripto para birimi coin borsalarını tanıtan reklamlara izin verecek. Ayrıca, reklam verenlerin Google tarafından sertifikalandırılması gerekmekte.

Üçüncü taraf kaynaklardan alınan bilgilere göre, bazı varlık yönetimi firmaları ETF reklamlarını Google üzerinde yayınlamaya başladı. WatcherGuru‘nun bir sosyal medya paylaşımında, BlackRock ve VanEck‘in spot Bitcoin ETF‘lerinin Google arama sonuçlarında sponsorlu bağlantılar olarak yer aldığı görülüyor. BITCOINLFG® tarafından yapılan bir başka paylaşımda ise, Franklin Templeton’ın ürünlerinin sponsorlu bağlantılar arasında olduğu belirtiliyor.

Aralık ayında duyurulan güncellemeyle, bu politika değişikliğinin 29 Ocak 2024 tarihinde resmiyet kazandığı ve planlandığı gibi uygulamaya alındığı bilgisi paylaşıldı.

Google, kripto para birimi coin borsalarını, yatırımcılara büyük dijital para birimlerini içeren borsalarda hisse ticareti yapma imkanı sunan finansal ürünler olarak açıklıyor. Bu açıklama, düzenleyiciler tarafından 10 Ocak’ta onaylanan çeşitli spot Bitcoin ETF’lerini kapsıyor ve belirli bir kripto para birimine atıfta bulunmadığı için, ileride onaylanabilecek spot Ethereum ETF‘leri gibi diğer fonlar için de reklam yapılabilmesinin önünü açıyor.

 Google, Kripto Reklamlarına Daha Geniş İzinler Sunuyor

2018 yılında kripto para ile ilgili reklamlar üzerinde geniş çaplı bir yasak uygulayan Google, son dönemlerde bu kısıtlamaları adım adım kaldırdı. 2021 Haziran‘ında, şirket politikasında bir güncelleme yaparak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı kripto borsaları ve cüzdanları için reklam yapılmasına izin verirken, ilk coin teklifleri (ICO) ve bazı hizmet türlerine yönelik yasakları devam ettirdi. 2022 Temmuz‘unda, bu izinleri uluslararası alana taşıyarak borsa ve cüzdan reklamlarını genişletti.

2023 Ağustos‘unda ise, kumar özellikleri içermeyen blockchain tabanlı NFT oyunları için reklamlara izin verilmeye başlandı. Google‘ın güncel politikası, donanım cüzdanları için yapılan reklamların da kabul edildiğini belirtiyor.