Skip to main content

 

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. Peer to peer ticareti, ticareti yapan kişilerin herhangi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan yaptığı, direkt olarak kripto para ticareti yapabildiği platformlardan biridir. P2P, alıcıları ve satıcıları üçüncü bir taraf olmadan doğrudan birbirleriyle ticaret yapmalarını sağlayan bir araya getiren merkezi olmayan bir kripto para birimi değişim platformudur. P2P’yi benzersiz kılan, aracıların ortadan kaldırılmasıdır. P2P ticaretini klasik finans piyasalarından ayıran özellik, fiyatı ürünü satan kişinin belirliyor olmasıdır. Yani bu noktada herhangi bir grafik, indikatör, teknik analiz söz konusu değildir. Satıcı satmak istediği varlığın fiyatını kendisi belirlemektedir.

EgeMoney P2P platformunda, işlemlerinizi gerçekleştirmek için otomatik bir motor kullanmak yerine tercih ettiğiniz teklifi seçebilir ve karşı tarafla doğrudan alım-satım yapabilirsiniz. Bu, ihtiyaçlarınız için ve daha düşük maliyetlerle en iyi oranı ve ödeme yöntemini seçmek için daha fazla özgürlüğe sahip olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca, doğrudan bir karşı tarafla iş yaptığınız için gizliliğinizi daha iyi koruyabilirsiniz.

Mesela şu anda Bitcoin’in TL karşısındaki değeri 569,211 TL. Ancak P2P’de Bitcoin satan bir kişi Bitcoin’in fiyatını 575,831 TL olarak belirlemiştir. Siz satıcıdan kripto parayı aldığınız zaman, satıcının belirlediği banka hesabına parayı gönderdikten sonra alacağınız kripto para hesabınıza geçmektedir. Bu nedenle kullanıcılar merkezi bir sunucuya veya yolu merkezi bir otorite ile mutlaka kesişecek şekilde bir sisteme bağlanmazlar. Birbirleri ile direkt iletişim kurarlar. EgeMoney P2P size bu olanağı sunar.EgeMoney P2P Piyasası Nedir?
EgeMoney P2P platformu, ticareti korumak için genellikle şifreleme ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik özelliklerini kullanır. Sonuç olarak, kullanıcılar bu ağlarda işlem yaparken fonlarının güvende olduğundan emin olabilirler.

Örneğin, sosyal medyada Bitcoin satın almakla ilgilenen biriyle tanışırsanız ve satmak istiyorsanız, güvenli olmayacağı için bunu sosyal medyada yapamazsınız veya Facebook, Twitter gibi platformlarda P2P platformu olmadığı için güven oluşturmak zordur. Alıcının, Bitcoin’i aldıktan sonra ödemeyi takip edeceğinden emin olamazsınız. Ancak EgeMoney P2P platformunda, herhangi bir işleme girmeden kontrol edebilme avantajına sahip olacaksınız. Mesela şu anda Bitcoin’in TL karşısındaki değeri 569,211 TL. Ancak P2P’de Bitcoin satan bir kişi Bitcoin’in fiyatını 575,831 TL olarak belirlemiştir. Siz satıcıdan kripto parayı aldığınız zaman, satıcının belirlediği banka hesabına parayı gönderdikten sonra alacağınız kripto para hesabınıza geçmektedir. Bu nedenle kullanıcılar merkezi bir sunucuya veya yolu merkezi bir otorite ile mutlaka kesişecek şekilde bir sisteme bağlanmazlar. Birbirleri ile direkt iletişim kurarlar. EgeMoney P2P size bu olanağı sunar. Yalnızca başka bir kişiyle doğrudan kripto para birimi satın almanıza veya satmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda geleneksel borsalarla gelen bazı işlem ücretlerinden kaçınmanıza da olanak tanır.

EgeMoney P2p işlemini nasıl yapabilirim?

EgeMoney  P2P Alım/Satım imkanı sunar. Kripto Para cüzdan sahipleri bağımsız olarak al/sat talepleri oluşturabilir ve diledikleri ödeme yöntemini seçerek işlem yapabilir.

Bu işlemler için ilerlemeniz gereken adımlar şu şekildedir ;

p2p İlan

Resimde işaretlenen yere tıklayıp ‘Geleneksel P2P Piyasası’ seçeneğine tıklayınız.

p2p İlanGörselde de görüldüğü üzere ‘Gönder’ ve ‘Al’ seçeneği var. Buradan göndermek veya almak istediğiniz birimi seçebilirsiniz. Bunlar Usd Cash, Türk Lirası, Bitcoin, Ethereum, Tether(USDT) ve Tron’dur.

  • Gönder

Bu seçeneği seçtiğinizde karşı tarafa göndereceğiniz,alacağınız kripto birimini seçmiş olacaksınız. Aynı zamanda ilanları seçtiğiniz birime göre filtrelemiş olacaksınız.

  • Al

Bu seçeneği seçtiğinizde ise karşı taraftan alacağınız birimi seçmiş olacaksınız. Aynı zamanda ilanları seçtiğiniz birime göre filtrelemiş olacaksınız.

p2p İlanAyrıca sağ köşede yer alan ‘Yeni İlan Paylaşın’ seçeneğine tıklayabilir ve kendi tercihleriniz doğrultusunda ilerleyebilirsiniz.

p2p İlanÖrneğin Dolar gönderip Türk Lirası almak istiyorsunuz. Burada bu birimleri seçip aşağıda görünen Fiyat Türü butonunda Değişken veya Sabit seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir. Değişken fiyat türünü seçerseniz fiyatlandırma formülüne göre tutarı belirleyebilirsiniz. Ayrıca piyasa fiyatından en az %80 daha düşük,  en fazla %300 üst seviye fiyatlarımızı seçebilirsiniz.

Örneğin göndermek istediğiniz USDT, almak istediğiniz TL birimi. Değişken seçeneğinden örneğin 80 yazdınız. Burada güncel USDT fiyatı baz alınarak TL karşılığının yüzde 80’i alınmış olacak.

  • Fiyatlandırma Formülü 18.94 * 80% = 15.15 TRY

Sabit fiyat türünü seçerseniz güncel USDT fiyatı üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz. Seçimleri yaptıktan sonra 2.adıma geçiyor olacaksınız.

p2p İlanBurada İşlem Miktarını ve Ödeme Türünü Ayarlayabileceğiniz ekrana yönlendirileceksiniz. Cüzdanınızda ki tutara göre bir fiyat belirleyerek İşlem tutarınızı girmeniz gerekmektedir.Ardından ödemenizi yapacağınız yöntemi seçmeniz gerekmektedir daha sonra Şartlar ve Koşullar seçeneğinden manuel olarak kendi belirlediğiniz ödeme şeklini seçebilirsiniz.

p2p İlan

Ödeme Zaman Sınırı butonundan bu işlemin ne kadar sürede gerçekleşeceğini belirleyebilirsiniz. Daha sonra 3.adıma geçeceksiniz. 

p2p İlan

Bu kısımda, hangi kullanıcıların bizimle alım-satım yapabileceğini belirleyebiliriz. Üç seçeneğimiz var.

Alım-satım işlemi gerçekleştirirken çevrimiçi kullanıcıları da seçerek anlık işlem gerçekleştirebilirsiniz. 

p2p İlan

Onayla butonuna tıkladıktan sonra ilgili kodu alana girmeniz gerekmektedir.

p2p İlan

Ardından her iki tarafta SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirilecektir.

P2P hakkında detaylı bilgiler için diğer blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Bu adımları takip ederek EgeMoney P2P Alım-Satım işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi, soru ve öneriler için; [email protected]

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.