Skip to main content
Haftanın Önemli Gelişmeleri:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
20 Ağustos Salı 14:00 TRY Türkiye Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Ağu) 50,00%
20 Ağustos Salı 12:00 AVAX AVAX Kilit Açılışı
21 Ağustos Çarşamba 21:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları
23 Ağustos Cuma 17:00 USD FED Başkanı Powell’ın konuşması
24 Ağustos Cumartesi 15:00 USD Jackson Hole Sempozyumu

Tron, Blockchain Gelirlerinde Ethereum’u Solladı

Tron, blockchain sektöründeki gelirlerini artırarak Ethereum’u geride bıraktı ve sektör üzerindeki etkisini güçlendirdi. Son 90 gün içinde Tron, yaklaşık 435 milyon dolar gelir elde ederken, Ethereum’un geliri 364 milyon dolarda kaldı. Tron’un kurucusu Justin Sun, 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Tron’un protokol gelirinin son ayda Ethereum’un gelirini %50 oranında geçtiğini belirtti.

 

Ethereum Fiyat Yükselirken Balinaların Satışları Endişe Yaratıyor

Ethereum fiyatı son günlerde yükselirken, büyük yatırımcıların gerçekleştirdiği önemli satışlar, gelecekte fiyat baskısı olabileceğine dair endişeleri artırdı. Balinalar, yaklaşık 60 milyon dolar değerinde ETH satarak büyük miktarlarda ETH’yi Binance ve Coinbase gibi borsalara transfer etti. Fiyat artışına rağmen işlem hacmi düşerken, yatırımcıların duygusal durumu karışık ve Ethereum ETF’sinin olası onayı hakkındaki tartışmalar hala devam ediyor.

 

Trump, Anketlerde Harris’e Karşı Yeniden Güçleniyor

Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump ve Kamala Harris arasındaki rekabet, anket sonuçlarına da yansıdı. Joe Biden’in adaylıktan çekilmesi ve Kamala Harris’in adaylığını açıklamasının ardından, iki aday arasındaki fark önemli ölçüde azalırken, bazı anketlerde Kamala Harris’in öne geçtiği görüldü. Kripto varlık tahmin platformu Polymarket verilerine göre, Donald Trump’un seçim kazanma olasılığı %44’e kadar düşmüşken, hafta sonu yaşanan ivmeyle birlikte bu oran %49’a yükseldi.

 

AVAX Kilit Açılışı

Avalanche (AVAX) için 20 Ağustos 2024 tarihinde 9.54 milyon token kilidi açılacak. Bu kilit açılışı, yaklaşık 240 ile 273 milyon dolar değerinde olup, toplam dolaşımdaki arzın yaklaşık %2.4’ünü temsil ediyor. Bu tokenlerin önemli bir kısmı, yaklaşık 4.5 milyon AVAX, ekibe tahsis edilecek; geri kalan kısmı ise muhtemelen stratejik ortaklara ve Avalanche Vakfı’na gidecek. Bu kilit açılışının, AVAX piyasasında önemli bir dalgalanma yaratması bekleniyor. Salı günü AVAX işlemlerimizde temkinli olmaya gayret gösterelim. ‘’Kar Al’’ ve ‘’Zarar Durdur’’ emirlerimizi kullanalım.

 

Bitcoin Yatırımında Goldman Sachs Hamlesi

Bankacılık devi Morgan Stanley’nin ardından Goldman Sachs’ın da Bitcoin yatırımı yaptığı ortaya çıktı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgelerde, Goldman Sachs’ın 30 Haziran itibarıyla müşterileri adına 418 milyon dolar değerinde Bitcoin tuttuğu belirtildi. Goldman Sachs’ın varlık yönetim biriminin baş yatırım sorumlusu Sharmin Mossavar-Rahmani, daha önce Bitcoin hakkında yaptığı açıklamada, “Onu bir yatırım türü olarak görmüyoruz. Kriptoya inanmıyoruz” demişti. Aynı dönemde, Morgan Stanley ise spot Bitcoin ETF’lerine yaklaşık 188 milyon dolar yatırım yaptığını açıklamıştı. ETF Store Başkanı Nate Geraci, “Spot Bitcoin ETF’lerinin kurumlar tarafından giderek daha hızlı bir şekilde benimsendiği açık. Kurumsal yatırımcılar genellikle oldukça detaylı bir durum tespiti sürecine sahiptir ve bu süreç, yatırımın benimsenmesini uzatabilir” dedi. Geraci ayrıca, “Kurumsal yatırımcıların spot Bitcoin ETF’lerine bu hızda girmesi şaşırtıcı” ifadesini kullandı.

 

Bitcoin’inde Hareketsiz Zamanlar

OnChain verilerine göre, dolaşımdaki tüm Bitcoin’lerin yaklaşık dörtte üçü son altı ay veya daha uzun süredir hareketsiz duruyor. Glassnode’un Hodl Wave grafiği, cüzdanlarda tutulan Bitcoin’in son hareketinden bu yana geçen süreyi analiz ederek bu durumu gözler önüne seriyor.

On-chain analisti James Check, 19 Ağustos tarihinde yayınlamış olduğu bir gönderide, kısa vadeli Bitcoin sahiplerinin %80’inden fazlasının, mevcut spot fiyatlardan daha yüksek fiyatlarla satın aldıkları için zararda olduklarını belirtti.

 

BTC:

61.500 dolar seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren Bitcoin burada kalıcılık sağlayamadı. Şu anda 59.000 dolar civarından işlem görüyor. Bitcoin’i EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle değerlendirecek olursak;

-Mevcut fiyattan kar eden yatırımcılar %81, zarar edenler de %14lük kısmı oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta bu oran %82 kar eden yatırımcılar ve %13 zararda olanlar şeklindeydi. Burada benzer senaryoda hafif iyimser bir tablo görmekteyiz.

-Sahiplerin Tuttukları Zamana Göre Kompozisyonuları ise şu şekilde:

%71 ➡️ 1+ Yıl
%24 ➡️ 1-12 Ay
%5   ➡️ <1 Ay

Yani yatırımcıların %71’i 1 yıldan uzun süredir elinde tutuyor, %24’ü 1-12 ay arası, %5’i ise 1 aydan kısa süredir Bitcoin’ini elinde tutuyor. Bu kısımda haftalardır bir değişiklik gözlemlemedik. 

Aynı zamanda ITB analizleri şu anki görünüm baz alındığında 1 ‘’ayı’’ 4 ‘’nötr’’ , 2 ‘’boğa’’ sinyaline işaret etmektedir.

ITB Türkçe Analiz

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’
Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.