Skip to main content

Ekonomik Takvimde Bu Hafta:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
24 Haziran Pazartesi LTC Litecoin Summit 2024 gerçekleşmesi
26 Haziran Çarşama 17:00 USD Yeni Konut Satışları (May) 650K 634K
27 Haziran Perşembe 14:00 TRY TCMB faiz kararı %50 %50
27 Haziran Perşembe 15:30 USD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (1. Çeyrek) 1,3% 3,4%
28 Haziran Cuma 18:00 USD FED para politikası raporu 
Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Fatih Karahan başkanlığında 27 Haziran 2024 tarihinde toplanacak. Faiz kararı aynı gün saat 14.00’te açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, öncü göstergelerin, Mayıs ayında enflasyonun ana eğiliminin Mayıs Enflasyon Raporu öngörüleriyle uyumlu olarak nispeten yatay seyredeceğine işaret ettiğini bildirdi. TCMB, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını yineledi. Beklenti faiz oranının sabit kalması şeklinde.
Bitcoin Madencileri, Artan Baskılar Nedeniyle BTC Satıyor

Bitcoin madencileri, piyasa baskılarının artmasıyla Haziran ayının başından bu yana 30 binden fazla Bitcoin sattı. IntoTheBlock’un yayımladığı rapora göre, bu hızda satış en son bir yıldan fazla bir süre önce görülmüştü. Madenciler, Nisan ayında gerçekleşen Halving’in ardından gelirlerinin ve giderlerinin başa baş duruma gelmesi nedeniyle bu baskıyı yaşıyor. Halving sonrası, madencilerin blok başına aldığı ödül yarıya düştü ve bu durum madencilerin satış yapmasına neden oldu. Sonuç olarak, madencilerin ellerindeki Bitcoin miktarı son 14 yılın en düşük seviyesine geriledi ve yılın başından bu yana 50 bin azaldı. QCP Capital, madencilerin bu satış baskısıyla karşı karşıya olduğunu ve daha fazla satışın gelebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Alman hükümeti de geçen hafta yaklaşık 3 bin Bitcoin sattı ve gelecekte madenciler ve Alman hükümetinin toplamda 40 binden fazla Bitcoin satabileceği iddia ediliyor.

Bu süreçte, QCP Capital analistleri Ethereum (ETH) piyasasına odaklanıyor. QCP Capital verilerine göre, Eylül-Aralık döneminde vadesi dolacak olan sözleşmelerden yoğun şekilde alım opsiyonu alınıyor.

 

SEC YENİ KARARLARI

SEC, RİPPLE KARARINI BİTCOİN DAVASINDA KULLANMAK İSTİYOR

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Columbia Bölge Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, Ripple davasındaki kararın Binance davasında ek yetki olarak kullanılmasını talep etti. SEC, Ripple davasındaki yargıcın görüşlerinin, Binance, Binance.US ve eski CEO Changpeng Zhao’ya karşı açılan davada önemli olduğunu savunuyor. Kaliforniya Bölge Mahkemesi Yargıcı Hamilton, Ripple Labs davasında şirket lehine karar vererek davacıların menkul kıymet ihlali iddialarının çoğunu reddetti. Ancak, CEO Brad Garlinghouse’un XRP satışlarıyla ilgili yanıltıcı beyanlarıyla ilgili dava devam edecek. Hamilton, XRP programatik satışlarının menkul kıymet olmadığını belirten SDNY mahkemesi kararını göz ardı ederek tartışma yarattı ve Howey testine göre programatik alıcıların Ripple’ın çabalarından kar beklentisiyle XRP satın almış olabileceğini belirtti. SEC, bu Kaliforniya davasını, XRP satışlarının menkul kıymet olup olmadığına karar verilmesi gereken İkinci Daire’deki temyizinde kullanmayı hedefliyor. Bu davaların sonuçları, kripto para piyasasında önemli etkiler yaratacak ve yasal düzenlemelerin geleceğini şekillendirecek.

SEC, ETHEREUM 2.0 SORUŞTURMASINDA YAPTIRIMDAN VAZGEÇTİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ethereum 2.0 ile ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, herhangi bir yaptırım uygulamama kararı aldı. Bu karar, kripto paralar için önemli bir netlik sağlayarak, Ethereum için kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. SEC’in bu kararı, Ethereum’un ve genel olarak dijital varlıkların ABD Menkul Kıymetler Yasası kapsamında nasıl ele alınacağı konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Ayrıca, bu kararın, Ethereum’un gelecekteki gelişimi ve benimsenmesi üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Ethereum 2.0, Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasından, daha enerji verimli olan Proof of Stake (PoS) mekanizmasına geçişi simgeliyor. Bu geçiş, Ethereum ağının ölçeklenebilirliğini ve güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

SEC’in bu yeni konsensüs mekanizmasını ve buna bağlı işlemleri inceledikten sonra yaptırım uygulamamaya karar vermesi, Ethereum yatırımcıları için sevindirici oldu. Yatırımcılar, Ethereum’un düzenleyici engellerle karşılaşmayacağı konusunda daha fazla güven duymaya başladı. 

 

Solana, Yeni ZK Compression Özelliği ile Ölçeklenebilirliği ve Maliyet Etkinliğini Artırıyor

Solana, Light Protocol ve Helius Lab ile iş birliği yaparak yenilikçi Zero Knowledge Compression (ZK Compression) özelliğini tanıttı. Bu teknoloji, zincir üzerindeki verileri sıkıştırarak token ve hesap oluşturma maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Bu yenilik, Solana’nın ölçeklenebilirliğini büyük ölçüde artırırken, aynı zamanda güvenlik ve performansından ödün vermiyor. Helius CEO’su Mert Mumtaz, bu özelliğin 10.000 kat ölçeklenme iyileştirmesi sağladığını belirtti ve bu sayede daha fazla kullanıcıya hizmet verebilmenin mümkün olacağını vurguladı. Ayrıca, Solana Strateji Başkanı Austin Federa, bu yeniliğin işletmeler için büyük maliyet tasarrufları sağlayacağını ve bu sayede daha geniş bir kullanıcı tabanına hitap edebileceklerini ifade etti. ZK Compression özelliği, Solana’nın mevcut altyapısını geliştirerek daha verimli ve maliyet etkin bir blok zinciri deneyimi sunuyor. Bu yenilik, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için büyük avantajlar sağlarken, Solana’nın gelecekteki büyüme potansiyelini de artırıyor.

BTC:

ITB analizlerine göre, Bitcoin tutanların bu hafta kar oranının %76 olduğunu gözlemliyoruz. Toplam borsa girişleri 5.92 milyar dolar seviyelerine gerilerken, toplam borsa çıkışları ise 6.44 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Bu, piyasadan daha fazla Bitcoin’in çekildiğini ve potansiyel olarak piyasada bir arz azalması yaşandığını gösteriyor. Balinaların işlem hacimlerinin 73.02 milyar dolar olduğunu görmekteyiz. ITB analizlerine göre Bitcoin için 2 ‘’Ayı’’, 2‘’Boğa’’, 3‘’Nötr’’ beklentiler mevcut. Balinaların büyük hacimli işlemleri ve toplam borsa çıkışlarındaki artış, bu hafta piyasa üzerinde önemli etkiler yaratabilir.

BTC ITB analiz

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’
Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.