Skip to main content

Haftanın Ekonomik Takvimi:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
16 Ekim Çarşamba AVAX AVAX Summit LATAM ekinliği
17 Ekim Perşembe 14:00 TRY TCMB Faiz Kararı %50 %50
17 Ekim Perşembe 15:15 EUR ECB Faiz Kararı %3,40 %3,65
17 Ekim Perşembe 15:45 EUR ECB Basın Açıklaması

 

Vadeli İşlemlerde Bitcoin Hareketliliği

Son günlerde Bitcoin fiyatında yaşanan yükseliş, vadeli işlem piyasalarında önemli bir volatiliteye neden oldu. Birçok pozisyonun kapatılmasına rağmen, açık pozisyonlar yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor ve bu durum, yatırımcı ilgisinin hala güçlü olduğunu gösteriyor. Glassnode verilerine göre, Bitcoin’in son rallisi sırasında yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde pozisyon zorla kapatıldı. Bu, özellikle kısa pozisyon alan birçok yatırımcının piyasadan çekildiğini ortaya koyuyor. Ancak, en büyük üç vadeli işlem borsasındaki açık pozisyonlarda %5’lik eşiğin üzerinde bir azalma görülmedi. Bu durum, piyasadaki işlem hacminin ve katılımcıların aktif kaldığını gösteriyor.

 

AVAX Geri Alımı

Avalanche Foundation, Terra ekosisteminin çöküşünün ardından belirsizlikte kalan 1,97 milyon AVAX token’ını geri almak amacıyla Terraform Labs’ın iflas idaresiyle bir anlaşmaya vardı. Bu hamle, Mayıs 2022’de Terra’nın UST ve LUNA token’larıyla desteklenen ekosisteminin çöküşü sonrası gündeme geldi. Singapur merkezli Luna Foundation Guard, Nisan 2022’de 100 milyon dolar değerinde AVAX coin satın alarak Terra rezervlerini güçlendirmeyi hedeflemişti, ancak Terra’nın iflası bu varlıkların geleceğini belirsizleştirdi. Avalanche Foundation tarafından yapılan açıklamada, bu satın almanın Luna Foundation Guard’ın (LFG) orijinal anlaşmadaki token kullanım kısıtlamalarını ihlal etmesini önleyeceği ve token’ların iflas sürecinin karmaşasından korunmasını sağlayacağı belirtildi. Ancak anlaşmanın mali detayları kamuoyuyla paylaşılmadı. Şu anda 1,97 milyon AVAX’ın piyasa değeri yaklaşık 58 milyon dolar seviyesinde olup, bu değer AVAX token’larının orijinal 100 milyon dolarlık değerine göre %42 oranında düşüş göstermekte. Anlaşmanın, Terraform Labs’ın iflas davasını yürüten mahkeme tarafından onaylanması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, Eylül ayında bir iflas hakimi Terraform Labs’ın operasyonlarını durdurma talebini kabul etmişti. Bu karar, Terraform Labs’ın SEC ile yaptığı anlaşmanın ardından gelmişti. Avalanche Foundation, bu anlaşmanın AVAX ekosistemine daha fazla katkı sunacağını vurgularken, bu gelişme AVAX topluluğu tarafından olumlu karşılandı. TradingView verilerine göre, duyurunun ardından AVAX fiyatı 25,14 dolardan 29,57 dolara kadar yükseldi.



Trump’a Üçüncü Suikast Girişimi Engellendi
Eski ABD Başkanı Donald Trump, California’da düzenlenecek seçim mitingi öncesinde, üçüncü bir suikast girişiminden kurtuldu. Riverside County Şerifi Chad Bianco, yaptığı açıklamada, Trump’ın Coachella Valley’deki miting alanına yakın bir denetim noktasında, silahlı bir şüphelinin yakalandığını belirtti. Polis, şüphelinin aracında yapılan aramada sahte bir giriş kartı, yasa dışı olarak edinilmiş dolu bir av tüfeği, tabanca ve yüksek kapasiteli bir şarjör ele geçirdi. Olayla ilgili olarak Vem Miller adlı 49 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. Şerif Bianco, Miller’ın hükümet karşıtı sağcı bir örgüte üye olduğuna ve Trump’a suikast düzenlemeyi planladığına inanıldığını söyledi. Bu olay, Trump’a yönelik üçüncü bir suikast girişimi olarak kayıtlara geçti ve yetkililerce zamanında müdahale edilerek engellendi.



SEC Komisyonu üyelerinden Mark Uyeda’dan Kripto Politikasına Sert Eleştiri 
SEC Komiseri Mark Uyeda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para birimlerine yönelik politikalarını eleştirerek, kurumun açık ve net kurallar yerine sadece uygulamaya dayalı bir yaklaşım benimsemesini bir “felaket” olarak nitelendirdi. Uyeda, SEC Başkanı Gary Gensler’ı, belirsiz politikalar uygulamakla suçlayarak bu durumun tutarsız mahkeme kararlarına yol açtığını belirtti. Uyeda’ya göre, hangi kripto varlıklarının menkul kıymet yasalarına tabi olduğunu netleştiren kılavuzların acilen oluşturulması gerekiyor. 

 

BTC:
Bitcoini EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle değerlendirelim;
Yatırımcıların %90’ı şu anki durumda kârda, bu da piyasanın büyük bir kısmının mevcut fiyatlardan kazanç elde ettiğini bize gösteriyor. Geçen hafta bu oran %89’du. Haliyle küçük de olsa kazananların oranında bir artış görüyoruz. Öte yandna büyük yatırımcıların, yani “balinaların”, piyasa üzerindeki etkisi %12. Geçtiğimiz hafta da bu şekildeydi bu kısımda herhangi bir değişiklik yok.
Yatırımcıların %70’i varlıklarını 1 yıldan uzun süre tutarken, %24’ü 1-12 ay aralığında ve sadece %6’sı 1 aydan daha kısa süre boyunca tutuyor. Bu kısımda da bir değişiklik yok.
‘’4 Nötr’’ ve 1 ‘’Boğa’’ beklentileri mevcut. ITB analizlerinde bu hafta ‘’Ayı’’ piyasası beklentileri yok. Bu da bu haftanın iyi geçebileceğini gözler önüne sermekte. Ancak yine de açtığımız işlemlerde ‘’Kar Al’’ ve ‘’ Zarar Durdur’’ emirlerimizi kullanırsak daha sağlıklı adımlar atmış oluruz.


ITB Analiz

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.