Skip to main content

Haftanın Ekonomik Beklentileri:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
30 Eylül Pazartesi 20:55 USD FED Başkanı Powell konuşması
1 Ekim Salı 12:00 EUR Euro Bölgesi Yıllık TÜFE 1,9% 2,2%
2 Ekim Çarşamba 15:15 USD ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam(Öncü Veri) (Eyl) 124K 99K
3 Ekim Perşembe 10:00 TRY Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Eyl) 51,97%
4 Ekim Cuma 15:30 USD Tarım Dışı İstihdam (Eyl) 144K 142K
4 Ekim Cuma 15:30 USD İşsizlik Oranı (Eyl) 4,2% 4,2%
4 Ekim Cuma 15:30 USD Ortalama Saatlik Kazanç (Aylık) (Eyl) 0,3% 0,4%

-Ekonomik Güven Endeksi Son Üç Ayın Zirvesinde

Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi 95 seviyesine ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte ekonomik güven, son üç ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu. Bu durum, ekonomiye duyulan güvenin son dönemde artış gösterdiğine işaret ediyor. Özellikle son aylarda yaşanan dalgalanmaların ardından, ekonomiye olan güvenin bu denli toparlanması, piyasalarda ve genel ekonomik beklentilerde olumlu bir havanın hakim olduğuna dair bir gösterge olarak değerlendirilebilir. 

 

-ABD Dış Ticaret Açığı Mart’tan Bu Yana En Düşük Seviyede
ABD Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayına dair mal ticareti dengesi, toptan eşya ve perakende stoklarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, “öncü dış ticaret açığı” olarak bilinen mal ticareti açığı, Ağustos ayında bir önceki aya oranla %8,3 azalarak 94,3 milyar dolara geriledi. Bu düşüşle birlikte mal ticareti açığı, Mart ayından bu yana en düşük seviyesine inmiş oldu. Piyasa beklentileri ise bu dönemde açığın 100,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği yönündeydi, ancak beklentilerin altında kaldı.

 

-Bu hafta ;
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim‘de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na küresel ekonomi, Türkiye’nin ekonomik durumu, enflasyon ve para politikaları üzerine sunum yapacak. Aynı gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ait enflasyon verilerini açıklayacak. Ağustos ayında TÜFE yıllık enflasyon %51,97 olarak gerçekleşmişti.


ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri Piyasaların Gündeminde
Cuma günü, Türkiye saatiyle 15:30’da açıklanacak olan ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin, 144 bin kişilik bir artış göstermesi bekleniyor. Ağustos ayında bu artış 142 bin kişi olarak kaydedilmişti. Ayrıca piyasaların merakla takip edeceği bir diğer veri olan ortalama saatlik ücretlerin de aylık bazda %0.4’ten %0.3’e, yıllık bazda ise %3.8’den %3.3’e gerilemesi öngörülüyor. Beklentilerin üzerinde bir istihdam artışı, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde hafif bir artışa yol açabilir. işsizlik oranının da %4.2’de sabit kalması bekleniyor.

 

-Bitcoin Şehrine Göç

Milyarder yatırımcı Christian Angermayer, Birleşik Krallık’ın vergileri artırma planlarını gerekçe göstererek İsviçre’nin Bitcoin merkezi Lugano‘ya gitmek üzere ülkeden ayrıldı. Angermayer kısa süre önce Token2049 konferansında Bitcoin’in insanları hükümetlerinden kurtararak nasıl ortak bir bağ oluşturduğu hakkında konuşmuştu.

 

-BTC:
Bitcoin (BTC), Şubat ayından bu yana ilk kez üç hafta üst üste kazanç sağlayarak dikkatleri üzerine çekti. TradingView verilerine göre, Bitcoin bu yükseliş trendi ile birlikte 75.000 doların üzerinde yukarı yönlü potansiyel sunan alım opsiyonlarıyla (call opsiyonları) yatırımcıların ilgisini çekiyor.

29 Eylül’e kadar geçen son yedi gün içinde Bitcoin, %3’ün üzerinde bir değer artışı kaydetti. Bu, önceki iki haftadaki %7’lik yükseliş eğiliminin devamı niteliğinde. ABD borsalarında işlem gören spot ETF’lere yönelik güçlü girişler de bu yükselişi destekleyen önemli faktörlerden biri. Yeni çıkarılan BTC arzının bir aydan fazla bir kısmına eşdeğer olan bu girişler, fiyat hareketini pozitif yönde etkiledi.

Bu dönemde Bitcoin’in değer kazanması, hem yatırımcı güvenini artırıyor hem de uzun vadeli bir boğa piyasası sinyali olarak yorumlanıyor. Kripto para piyasasında Bitcoin’in bu yükselişi, özellikle büyük yatırımcılar ve kurumsal girişlerin etkisiyle desteklenmeye devam ediyor.

 

-Bitcoin’i bir de  ITB analizi ile yorumlayacak olursak;

Büyük yatırımcılar, Bitcoin biriktirmeye devam ediyor. Son verilere göre, Bitcoin tutanların kâr oranı bu hafta %86 seviyesinde. Kripto piyasasında önemli bir yere sahip olan balinaların işlem hacmi ise 92,19 milyar dolara ulaşmış durumda. ITB analizlerine göre, piyasa beklentileri 1 “Ayı”, 1 “Boğa” ve 3 “Nötr” yönünde şekilleniyor.

Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verileri, kripto paralarda hareketlenmelere neden olabilir. Bu verilerin ardından piyasada volatilite yaşanabileceği için, işlemlerimizde risk yönetimini göz ardı etmemek önemli. “Kar Al” ve “Zarar Durdur” emirlerini kullanarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir sonuçlar elde edebiliriz.

Bu dönemde yatırımcıların piyasayı yakından takip etmeleri, güncel analizleri göz önünde bulundurarak stratejilerini belirlemeleri kritik önem taşıyor. Bitcoin ve diğer kripto paralar üzerindeki etkilerin net bir şekilde görülmesi için ekonomik veriler ve balina hareketleri dikkatle izlenmelidir.
ITB Analiz

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.