Skip to main content

Haftanın Ekonomik Takvimi:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
22 – 23 Ekim  BTC New York’ta Real World Asset (RWA) etkinliği
23 Ekim Çarşamba 21:00 USD FED, Beige Book yayınlanması
24 Ekim Perşembe 13:00 USD IMF (Uluslararası Para Fonu) Toplantıları
24 Ekim Perşembe 14:00 TRY Para Politikası Toplantı Özeti
24 Ekim Perşembe 16:45 USD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Verileri 55,0 55,2

 

Bitcoin 70.000 Dolara Yaklaşırken Gözler ABD Seçimlerinde

Bitcoin, 70.000 dolara yaklaşırken, yatırımcıların gözü ABD başkanlık seçimlerine çevrildi. Kripto para piyasaları, Donald Trump’ın başkanlık yarışındaki şansının artmasıyla birlikte ivme kazandı. Presto Research analisti Min Jung, “Bitcoin’in 70.000 dolar direnci, psikolojik olarak büyük bir eşik. Tüm zamanların zirvesi olan 73.700 dolara yakın seyrediyor” diye belirtti. Bu zirve, Mart 2024‘te görülmüştü. Trump’ın Web3 teknolojileri, NFT’ler ve Bitcoin madenciliği gibi kripto ekosistemine olan desteği yatırımcılar tarafından olumlu algılanıyor. Trump’ın rakibi Kamala Harris de son dönemde kripto düzenlemelerine destek verdiğini açıklayarak sektöre olan ilgisini göstermişti. Kripto piyasalarındaki yükselişi değerlendiren SOFA.org yöneticisi Augustine Fan, “Trump’ın başkanlığı ve Cumhuriyetçilerin Kongre’de kontrolü ele geçirmesi, dijital varlık reformlarının hızla kabul edilmesi için en olumlu senaryo olabilir” dedi. Trump ve Ohio Senatörü J.D. Vance’in desteklediği kripto reformları, bu durumda daha fazla ivme kazanabilir. Seçim sonrası, 5 Kasım’da gerçekleşecek olan FOMC toplantısı da yatırımcıların takibinde. CME Group’un FedWatch verilerine göre, bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimali %94,4 olarak tahmin ediliyor. Bu indirim, Bitcoin fiyatlarını daha da yukarı çekebilir. ABD seçimleri ve FOMC toplantısı öncesinde yatırımcılar, Bitcoin’in 70.000 doları aşma ihtimaline odaklanmış durumda.


Trump Projesi

ABD Başkanlık seçimlerine hazırlanan Cumhuriyetçi aday Donald Trump, ailesinin desteklediği World Liberty Financial (WLFI) adlı yeni kripto para projesi hakkında X platformunda bir mesaj paylaştı. Salı günü TSİ öğlen saatlerinde başlayan WLFI’nin halka açık token satışı, Çarşamba sabahı itibarıyla 725,61 milyon token satışıyla 10,9 milyon dolar gelir elde etti. Satılmayı bekleyen 19,27 milyar token daha bulunurken, Trump ailesi bu başlangıç satışından 300 milyon dolar hedefliyor ve toplamda 1,5 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşmayı amaçlamaktaydı. Projenin internet sitesinde, satışın başlamasıyla birlikte kısa süreli erişim sorunları yaşandı. Ancak ilk bir saat içerisinde 5 milyon dolar değerinde token satışı gerçekleştirildi. Ortak kurucu Zak Folkman, 30 Eylül’de açılmasından bu yana 100.000’den fazla kişinin kayıt olduğunu belirtti. Trump, X platformunda yaptığı açıklamada, “Harika haber! World Liberty Financial token satışı başladı. Kripto, geleceğin teknolojisidir. Bu inanılmaz yeniliği benimseyelim ve dijital ekonomide liderliğimizi gösterelim” ifadelerini kullandı. WLFI tokenları, platformun gelecekteki gelişmelerinde oy hakkı tanıyan bir yönetişim tokenı olarak tasarlandı. İlk yıl boyunca tokenlar transfer edilemeyecek şekilde kilitli olacak.


Elon Musk, her gün bir kişiye 1 milyon dolar ödül verecek

Amerikalı milyarder ve teknoloji devi Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen bir siyasi eylem komitesine olan bağlılığını sıra dışı bir kampanya ile duyurdu. Musk, her gün bir kişiye 1 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. Bu ödüller, Trump’ı destekleyen America PAC‘in anayasayı desteklemek amacıyla başlattığı dilekçeyi imzalayan kişiler arasından rastgele seçilecek bireylere dağıtılacak. Musk’ın bu kampanyayı, 2024 başkanlık seçimleri yaklaşırken özellikle Trump yanlısı seçmenler üzerinde dikkat çekmek amacıyla başlattığı düşünülmekte. Kampanya, özellikle Trump’ın güçlü olduğu bölgelerdeki seçmenler arasında geniş yankı uyandırdı. Bununla birlikte, Musk’ın bu hamlesi, bazı hukuk uzmanları tarafından seçim yasalarına aykırı olabileceği gerekçesiyle sorgulanıyor. Ödüller, Trump yanlısı seçmenleri harekete geçirme ve Trump’ın yeniden seçilme kampanyasına doğrudan destek olarak değerlendiriliyor.

 

 

                                  BİTCOİN İÇİN 2024 YIL SONU TAHMİNLERİ

 

Analist/Kurum 2024 Yıl Sonu Tahmini Tahminin Dayanağı
Standard Chartered Bank 150,000 USD Spot Bitcoin ETF’lerinin artan talebi ve kurumsal yatırımcı ilgisi
Fidelity Investments 100,000 USD Dijital altın olarak benimsenme
ARK Invest (Cathie Wood) 200,000 – 500,000 USD Bitcoin’in sınırlı arzı ve kurumsal benimsenme
Anthony Scaramucci (SkyBridge Capital) 170,000 USD Küresel belirsizlikler sırasında Bitcoin’e olan talep
JP Morgan 100,000 USD Volatil piyasa koşulları


BTC:

FED’in faiz indirimlerine yönelme sinyalleri, kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinde kripto yanlısı olarak görülen Trump’ın kazanma ihtimalinin artması ve Japon yeninin zayıflaması gibi faktörler, Bitcoin’deki pozitif beklentileri güçlendirmeye devam ediyor. Şu anda herkesin aklındaki en büyük soru: Bitcoin 70.000 USD seviyesini aşabilir mi ve eğer aşarsa bu yükseliş kalıcı olur mu?
ITB analizleri ile bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Yatırımcıların %95’inin kârda olması, Bitcoin piyasasında genel bir kazanç eğilimi olduğunu gösteriyor. Zararda olanların yalnızca %2’lik bir kesimi mevcut, bu da piyasa için olumlu bir atmosfer yaratıyor. Balinalar, piyasada %12’lik bir etkiye sahip.
Yatırımcıların %70’i varlıklarını 1 yıldan uzun süre tutarken, %24’ü 1-12 ay aralığında ve sadece %6’sı 1 aydan daha kısa süre boyunca tutuyor. Bu, yatırımcıların çoğunluğunun uzun vadeli olduğunu ve varlığa güven duyduğunu bize gösteriyor. Buradan hareketle borsalardaki BTC arzı azalırken, uzun vadeli yatırımcıların coinlerini elinde tuttuklarını anlayabiliyoruz. Pozitif göstergeler arasında, işlem hacmindeki artış ve likiditedeki iyileşme dikkat çekiyor. Ayrıca, balinaların alımlarını sürdürmesi de piyasada yükseliş sinyallerini güçlendiriyor. Ancak kısa vadeli volatilite devam edebilir, bu yüzden 70.000 USD seviyesi önemli bir direnç noktası olarak izlenmeli.

ITB analyses



‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’
Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.