Skip to main content

Haftanın Ekonomik Güncellemeleri:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
10 Eylül Salı ABD Başkan Adayları Trump ve Harris’in canlı yayında karşılıklı konuşması
10 Eylül Salı 10:00 TRY İşsizlik Oranı (Aylık)  9,2%
11 Eylül Çarşamba 15:30 USD ABD Yıllık Enflasyon Oranı (TÜFE) açıklanacak 2,6% 2,9%
12 Eylül Perşembe 15:15 EUR Faiz Oranı Kararı  3,65% 4,25%
12 Eylül Perşembe 15:45 EUR Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması
13 Eylül Cuma Binance eski adıyla MATIC projesini yeni adı POL ile yeniden listelemesi
-Tarım Dışı İstihdam Verileri Beklentinin Altında Kaldı

Geçtiğimiz cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması, özellikle FED’in faiz politikası açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor. Ağustos ayında 142 bin istihdam artışı gerçekleşirken, ekonomistlerin 164 bin beklentisinin gerisinde kalındı. İşsizlik oranı ise yüzde 4,2’ye düştü​. İşsizlik oranındaki düşüş ve maaşlardaki sınırlı artışlar, Fed’in enflasyonist baskıların hafiflediğini düşünmesine neden olabilir. Merkez bankası bu verilerle birlikte daha esnek bir faiz politikasına yönelebilir. Piyasaların bu beklentisi, istihdam artışlarının daha fazla yavaşlayabileceği öngörüsü ile birleştiğinde, Fed’in büyümeyi desteklemek adına faiz indirimine gitmesi için güçlü bir sinyal olarak değerlendiriliyor.

-Fitch Ratings’den Türkiye’ye Kredi Notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak “B+”dan “BB-”ye yükseltti. Bu gelişme, Türkiye’nin kredi notunda 2024 yılı içinde ikinci kez yükseliş yaşanmasına neden oldu. Ayrıca, not görünümünü de pozitiften ‘’durağan’’a çekti.  BB- derecesi, hala yatırım yapılabilir seviyenin altında yer alıyor. Yani, bu seviyedeki bir ülke ya da şirket, borçlarını ödeyebilme kapasitesine sahiptir, ancak ekonomik kırılganlıklar ve riskler mevcuttur. Buna rağmen, BB- kredi notu, B+‘ya göre daha düşük bir risk profili sergilediği için, borç ödeyebilme olasılığı daha yüksek olarak kabul edilir. Fitch, Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümünü “pozitif”e çevirmişti. Bu son artış, Türkiye’nin ekonomik performansının uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu değerlendirildiğini gösteriyor. Moody’s ve S&P de bu yıl Türkiye’nin kredi notunu yükselten kuruluşlar arasında yer aldı. Moody’s, temmuz ayında Türkiye’nin notunu iki kademe artırırken, S&P ise mayıs ayında not artışı gerçekleştirdi. Bu artışlar, Türkiye’nin ekonomik temellerinin güçlendiğine ve uluslararası piyasalardaki güvenin arttığına işaret ediyor.

 

 -Garanti BBVA, Kripto Hizmetlerini AVAX ile Genişletiyor

Garanti BBVA’nın bağlı kuruluşu Garanti BBVA Dijital Varlıklar, 25 Nisan’da yaptığı açıklamada Avalanche (AVAX) ve Avalanche C-Chain ağına yakında destek vereceğini duyurmuştu. Bugün Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından bildirilen habere göre, Garanti BBVA Kripto mobil platformu, kullanıcılarına güvenli ve kolay alım-satım işlemleri sağlamak amacıyla hizmet portföyünü genişlettiğini açıkladı. Bu doğrultuda, Garanti BBVA, BTC, ETH ve USDC desteğine ek olarak, Türkiye’den gelen taleplere yanıt olarak AVAX ve Avalanche C-Chain ağını da desteklemeye başladı. Ayrıca, yapılan açıklamada Garanti BBVA, kripto para platformunda ilerleyen dönemlerde kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özenli listelemeler yapacağını ve altyapıyı daha da geliştirerek büyümeyi sürdüreceğini belirtti.

 

-Bitcoin ETF’leri 50 Milyar Doların Altına Düştü

Başlangıçta piyasaların ETF beklentileri oldukça yüksekti. Kripto piyasalarına erişimi kolaylaştırması ve kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmesi beklenen Bitcoin ve Ethereum spot ETF‘leri,sektörde büyük bir dönüşümü başlatacak potansiyele sahip görünüyordu. Ancak, piyasanın zayıf performansı, bu beklentilerin karşılanmasını zorlaştırdı. Bitcoin ve Ethereum spot ETF’leri, zayıf piyasa performansının etkisiyle aylık en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Bitcoin ETF’lerinden tam 170 milyon dolarlık çıkış gerçekleşti ve bu çıkışla birlikte ETF‘lerin toplam değeri 50 milyar doların altına düştü. Bu durum, sadece Bitcoin ETF’leri için değil, genel piyasa görünümü açısından da oldukça olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Özellikle Grayscale ve Fidelity’nin fonları önemli çıkışlar gördü. Beklentilerin aksine, bu dev fonların yaşadığı kayıplar, piyasanın toparlanmasının zaman alacağını düşündürüyor. Benzer bir durum Ethereum ETF’lerinde de gözlemleniyor. Ethereum ETF’lerinden 6 milyon dolarlık çıkış yaşandı ve toplam değer 6.09 milyar dolara kadar geriledi.

 

-USDT Yeni Yatırımları

Tether, Nisan ayında dört farklı bölüme ayrıldığını duyurmuştu. Bu bölümler, USDT stablecoin yönetimini yürüten Tether Finance, Bitcoin madenciliği yatırımlarından sorumlu Tether Mining, teknoloji yatırımlarını yöneten Tether Data ve eğitim projelerini üstlenen Tether Edu olarak açıklanmıştı. Ancak, Adecoagro yatırımının hangi bölüm tarafından yönetildiği henüz netlik kazanmadı. Ağustos ayında, Tether 2024’ün ilk yarısında elde ettiği 5,2 milyar dolarlık rekor kâr sonrasında iş gücünü 2025’e kadar iki katına çıkaracağını açıkladı. CEO Paolo Ardoino, şirketin özellikle gelişim, yatırım ve uyum ekiplerini güçlendireceğini belirtti. Tether ayrıca Tayvan merkezli kripto borsası XREX ve Nasdaq’ta listelenen Bitcoin madencilik şirketi Bitdeer gibi önemli firmalara da yatırım yapmış durumda.

 

-XRP Transferleri

Son 24 saat içinde Whale Alert, toplamda 358 milyon XRP‘lik büyük transferlerin yapıldığını ortaya çıkardı. Bu işlemlerden özellikle dikkat çeken iki büyük transfer gerçekleşti: 95 milyon XRP ve 102.8 milyon XRP‘nin taşınması. İlk işlemde 95 milyon XRP, Binance’e gönderildi ve bu transferin değeri yaklaşık 49.6 milyon dolardı. İkinci işlemde ise 102.8 milyon XRP, bilinmeyen bir cüzdana aktarıldı. Bu iki işlem toplamda yaklaşık 200 milyon XRP’nin hareket ettiğini gösteriyor, ve bunun yarısı Binance’e gönderildi. Bu büyük işlemler genellikle piyasada fiyat dalgalanmalarına yol açabilir. Binance’e yapılan transferlerin genellikle token satışlarıyla sonuçlanabileceği düşünülüyor, bu da XRP fiyatında düşüşlere neden olabilir. 

-Ripple’ı Elliot Dalga Teorisi’ne göre değerlendirecek olursak;

Analiz sonuçları kısa vadede kararsız bir başlangıç yapıp , düşüşlerde 0.4935 USDT seviyeleri hedefleniyor, yükselişlerde 0.9376 seviyeleri hedefleniyor. Vade uzadıkça hedeflerde düşüşlerde 0.3289 USDT ve kırılması durumunda 0.2016 USDT seviyeleri yer alıyor.

Elliot

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.