Skip to main content

Kripto Paralarda Düşüş Devam Edecek Mi?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
8 Temmuz Pazartesi ETH Ethereum (ETH) topluluk konferansı
9 Temmuz Salı 17:00 USD FED Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konuşması
10 Temmuz Çarşamba 17:00 USD Powell’ın konuşması 
11 Temmuz Perşembe 15:30 USD ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri (yıllık) (Haz) 3,1% 3,3%
11 Temmuz Perşembe 15:30 USD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Haz) 0,1% 0,0%

 

        Bitcoin’deki Düşüşün Temel Sebepleri:

 

Mt. Gox’tan Dev Transfer

-Kripto para dünyasının en büyük iflaslarından biri olan Mt. Gox vakasında yeni bir gelişme yaşandı. (2010 yılında Japonya’da kurulan Mt. Gox, bir zamanlar dünyanın en büyük Bitcoin borsasıydı ve global Bitcoin işlemlerinin %70’inden fazlasını gerçekleştiriyordu. Ancak, 2014 yılında borsa, yaklaşık 850.000 Bitcoin’in (o zamanın değeriyle yaklaşık 450 milyon dolar) çalındığını açıklamıştı ve bu durum büyük bir krizin fitilini ateşlemişti.) Şimdi iflas eden borsa, alacaklılarına yapacağı büyük çaplı geri ödeme öncesinde önemli bir adım atarak 47.229 BTC’yi farklı bir cüzdana transfer etti. Bu hareket, kripto para dünyasında endişe uyandırdı ve piyasalarda yeni bir dalga başlattı.

Hükümetlerden Dev Bitcoin Satışı

-Bu büyük çaplı satışla beraber ABD ve Almanya hükümeti de BTC satmaya başladılar. Dünya çapında hükümetlerin sıklıkla suçluların Bitcoin ve diğer dijital varlıklarına el koymakta ve el koydukları kripto varlıklarını satmaktadırlar. Örneğin ABD hükümeti, Silk Road’tan ele geçirilen BTC’nin önemli bir kısmını çoktan sattı. Almanya hükümeti de bugün tekrardan  kripto para borsaları Coinbase ve Bitstamp’e 55 milyon dolar değerinde 1.000 BTC gönderdiğini gözler önüne serdi.Yapılan tüm bu satışlar Bitcoin’in fiyatının 53.400lü seviyelere kadar gevşemesine yol açtı.

Bitcoin Balinalarının Dev Transferi

-Geçtiğimiz hafta, iki büyük Bitcoin balinası dikkat çekici bir hareket gerçekleştirdi. Bu balinalar, yaklaşık 532.000.000 USD değerinde olan 9500 adet Bitcoin’i soğuk cüzdanlarından Binance borsasına transfer etti. Bu işlem, kripto para piyasasında büyük bir ilgi uyandırdı ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.Bu tür büyük transferler, piyasa hareketliliği açısından önemli göstergelerden biridir. Özellikle Bitcoin gibi yüksek volatil bir varlıkta, balinaların hareketleri küçük yatırımcılar tarafından yakından takip edilir. Binance’e yapılan bu büyük transfer, balinaların kısa vadede satış yapmayı planladığı şeklinde yorumlanabilir. 

Bitcoin Fiyatlarındaki Düşüş Madencileri Zora Sokuyor

-Bitcoin fiyatı 54.000 dolar seviyelerine düşünce madenciler para kazanamamaya başladı. Madenciler, çok fazla enerji harcıyor ve yüksek elektrik tüketimleri nedeniyle maliyetleri oldukça yüksek. Madencilerin kâr edebilmesi için Bitcoin fiyatının minimum 51.000-52.000 dolar civarında olması gerekiyor. Bu durumu Bitcoin için bir destek seviyesi gibi düşünebiliriz. Çünkü Bitcoin bu seviyelere düştüğünde, madenciler maliyetlerini karşılayamadıkları için ellerindeki Bitcoin stoklarını satmak zorunda kalabilirler. Bu satışlar da piyasada ek bir satış baskısına neden olabilir , bu da fiyatların daha da düşmesine yol açabilir.

 

 

-Justin Sun’ın, Piyasayı Ayakta Tutma Çabaları

Bitcoin’de Bu düşüşler yaşanırken Justin Sun, (Tron’un kurucusu), Almanya hükümetinin elinde bulunan Bitcoin’leri satın almak için bir teklif sundu. Bu girişim, büyük çaplı Bitcoin satışlarının piyasalarda yaratacağı olumsuz etkileri en aza indirmeyi amaçlıyor. Almanya hükümeti, suç operasyonları sonucunda el koyduğu yaklaşık 50.000 BTC’nin bir kısmını satmaya başladı ve bu durum piyasada baskı oluşturmuştu. Justin Sun, Almanya hükümetiyle doğrudan pazarlık yaparak 2,3 milyar dolar değerindeki Bitcoin’i satın almak istediğini açıkladı. Bu teklifle, Bitcoin’in piyasa fiyatında büyük dalgalanmalara yol açmadan, bu büyük miktarın el değiştirmesini sağlamayı hedefliyor. Sun’un bu adımı, piyasa istikrarını koruma çabasının bir parçası olarak görülüyor.

BTC:

EgeMoney websitemizde yer alan Elliot Dalga Teorisi analizine göre, kısa vadede 49.500li seviyeler hedeflenebilir. Geçen hafta Elliot Wave analizinin beklediği 55.000 USDT seviyesi gerçekleşti. Uzun vadede görünüm nötr hale dönüşüyor. Ancak Hükümetlerin satışları ve iflas eden Gox adlı borsanın satışlarını yakından takip etmekte yarar var. Satışlar derinleşirse beklenen 49.500 lü seviyeleri görebiliriz.Ancak orta ve uzun vadede umutsuz olmaya gerek yok. Bu geçici süreci atlattıktan sonra Bitcoin yoluna devam edecektir.

 

Elliot Wave Analiz

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

 

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.